Statements Illustraties

Een project van Vocal Statements
in samenwerking met Pouwer College

Naast zingen werd er met de leerlingen van het Pouwer College ook gewerkt aan statements. Wat vind je belangrijk en hoe zeg je dat? Samen met docent Stefanie Vleeming werkten de leerlingen naar een persoonlijk en krachtig statement. 
Voor de eindpresentatie van de lessen wilden we graag werken naar een performance in de klas waarbij er naast zingen en spreken ook een rol was voor drama en beeldende kunst. Theaterdocent Adanma Okoro ging daarom met de leerlingen op onderzoek naar hoe je met je lichaam je statement kan ondersteunen. Ga je sterk staan, waar komen je handen, ben je dynamisch of sta je juist stil? Vervolgens gingen onder begeleiding van beeldend docent Manne Heijman de leerlingen hun houdingen fotograferen. Als laatste stap werden de foto’s vertaald naar een illustratie.
 
Voor de eindperformance werden de illustraties op vlaggendoek geprint en per poster in het systeemplafond gehangen. Iedere leerling hees haar of zijn vlag op en sprak vervolgens het statement uit. Op het moment dat alle vlaggen gehesen waren ontstond er een leeg lokaal en zongen de leerlingen gezamenlijk een lied Sterkte is mijn kracht.

“Als docent ben ik supertrots hoe alle leerlingen deze performance zijn aangegaan en als toeschouwer ben ik geraakt door wat ze te zeggen hebben en de kracht waarmee ze dat doen.” Manne Heijman