Vocal Statements sluit een sterk schoolseizoen af

Kunst als ruimte voor jongeren om zichzelf te ontplooien

Met deze laatste nieuwsbrief van het schooljaar sluiten we een bijzonder seizoen af waarin we 1800 leerlingen en studenten bereikten met muziek- en storytelling-projecten. Ons werk met jongeren vindt grotendeels van de tijd plaats in de intimiteit van het klaslokaal. Stap voor stap. Wat een cadeau is het dan om van een Kentalis College-docent haar ervaring met een leerling terug te krijgen. Een ervaring die laat zien hoe kunst de ruimte biedt aan jongeren om zichzelf te ontplooien, zich te verbinden en ‘mens’ te zijn.

Docent Ingrid Jager vertelt ons namelijk hoe ze als mentor een slechthorende leerling in haar groep heeft zien opbloeien. In december had deze leerling moeite met praten; dat deed ze alleen heel zachtjes. En nu ziet Ingrid haar in de Vocal Statements mini-documentaire volop in beeld en hardop iets persoonlijks vertellen. Dat is waar Vocal Statements voor staat: dat je als jongere via kunst ruimte leert ervaren om te verkennen wie je bent en dat te laten zien.

Dit voorjaar besloten we met Vocal Statements een collectief te vormen, omdat die organisatievorm de meeste ruimte biedt aan het talent binnen onze community van zelfstandige muziek-, theater- en kunstdocenten. Als collectief hopen we ons komend schooljaar te kwalificeren voor een plek in de Utrechtse Cultuurnota, ‘Kleur Bekennen’. 

De uitnodiging van Gemeente Utrecht is om te laten zien wat je als kunstorganisatie wil toevoegen aan het ecosysteem van de stad. Onze docenten doen dat door jongeren op het vmbo, praktijkonderwijs en mbo via zang, muziek en andere kunstdisciplines een stem te geven. En dat is niet alleen van waarde voor deze jongeren zelf maar ook voor het DNA van de Stad vinden wij.

Bedankt aan heel het Vocal Statement team dat jullie dit seizoen met elkaar het vuur aan hebben gestoken bij jongeren en bij elkaar.

Een goede zomer gewenst collega’s uit de kunsten, onderwijs en welzijn!  

Tot volgend seizoen!

Saskia van de Ree, zakelijk leider, bestuurder

Saskia van der Ree Zakelijk leid vocal statements
Saskia van de Ree, zakelijk leider, bestuurder