2-24 November 2022

Dit is mijn stem

Expositie jongeren uit krachtwijken in Stadhuis Utrecht

Ter gelegenheid van 5 jaar Vocal Statements en 900 jaar Utrecht Stadsrechten is in het Stadhuis Utrecht de hele maand november de expositie ‘Dit is mijn Stem’ te zien.

Afgelopen twee jaar werkten leerlingen van vmbo- en praktijkscholen in Overvecht en Kanaleneiland met Vocal Statements aan bijzondere presentaties. De jongeren spraken zich uit over wat zij belangrijk vinden. Wat betekent vriendschap? Hoe zie jij je toekomst? Waar sta jij voor?

Ze zongen samen, schreven teksten, maakten videoclips, soundtracks en beelden. Geïnspireerd door de muzikale installaties van artist in residence Neo Muyanga ontwierpen Manne Heijman, Adanma Okoro en Rohan Poldervaart een installatie om het werk van de leerlingen met een breed publiek te delen. Ook al zijn deze jongeren nog niet oud genoeg om zelf te stemmen, ze hebben veel meegemaakt en willen dit graag vertellen en laten zien aan mensen die iets voor hen kunnen betekenen. De persoonlijke stem van deze jongeren inspireert daarmee tot een actueel gesprek over wat vmbo’ers die opgroeien in krachtwijken ons te vertellen hebben. Ook kan het publiek zelf zijn stem laten horen via een interactieve installatie.

Dit is mijn Stem

Woensdag 2 t/m  donderdag 24 november

Stadhuis Utrecht

Stadhuisbrug 1, Utrecht.

Lees hier meer informatie over de bereikbaarheid:.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.30–17.00 uur

Vijf jaar pionieren met muziek in het vmbo

Deze publicatie is ter gelegenheid van vijf jaar pionieren met zingen en storytelling in het vmbo.
Vocal Statements vroeg Bouchra Dibi, Machteld de Jong, Somya Bouzaggou en Maite van der Marel ieder vanuit hun eigen ervaring en perspectief iets te zeggen over waarom zingen en cultuureducatie verschil kan maken voor jongeren die opgroeien in deze tijd. En wat de professional die werkt op het raakvlak van de kunsten, onderwijs en jeugdwerk nodig heeft.
 
Luister de podcast en download de publicatie.

Kennisdeling & rondetafelgesprekken

De locatie in het Stadhuis (plek van de democratie) zien we ook als een uitnodiging om de stem van de jongeren en wat zij structureel nodig hebben op gebied van cultuureducatie en persoonlijke ontwikkelingen te horen. Vandaar dat we om de expositie heen drie bijeenkomsten organiseren voor en met collega’s uit het cultuureducatieve en maatschappelijke veld:

  • wo 9 november – 15.00-18.00 uur – Rondetafel Verankeren van muziek- en kunstonderwijs in het vmbo.  Met onder andere Aslan, Dox, Fonds voor Cultuurparticipatie, Meer Muziek in de Klas, LKCA, Studio vmbo FleCK, Common Frames en Bureau Krachtwijken.
  • wo 16 november – 15.00-18.00 uur – Workshop Zingen in het vmbo. Met Carmen Hovestad, Adanma Okoro en Maite van der Marel. In samenwerking met VLS-muziekdocenten. Meer info en aanmelden
  • wo 23 november – 19.00-22.00 uur – Rondetafel Hoe bereik je kinderen/jongeren die kunst en cultuur niet van huis uit meekrijgen? Gesprek met raadsleden, ambtenaren en collega’s uit het Utrechtse culturele en maatschappelijke veld. Meer info en aanmelden: communicatie@vocalstatements.nl

Credits

– Ontwerp expositie: docenten Manne Heijman, Adanma Okoro, Rohan Poldervaart, Aarti Prins en leerlingen Club Vocal Statements (Bilal, Tunji en Jaimy)
– Werk uit expositie: Leerlingen van het Globe College, Pouwer College en Trajectum College
– Inspiratie en artistiek klankbord voor ontwerp: Neo Muyanga

Met dank aan Utrecht 900 jaar, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB-fonds, Fonds21, VandenEnde Foundation en Société Gavignès.