Pouwer College een voorstelling op locatie over succes

Eerstejaars Leerlingen van het Pouwer College hebben dit schooljaar gewerkt vanuit het thema ‘succes’: wat is succes, hoe vaak op een dag ervaren wij een succesmoment, is succes alleen maar geld en rijk zijn?

Succes is natuurlijk veel meer dan dat, ontdekten de leerlingen van het Pouwer College. Zij kwamen met prachtige verhalen over wat succes voor hen betekent. Bijvoorbeeld een ring krijgen van je moeder, die generaties is doorgegeven, of je huiswerk op tijd afmaken en inleveren. 

Het eerste half jaar hebben we liedjes gezongen en hebben we uit metaal echte succes-trofeeën gegoten. De tweede helft van het jaar zijn we doorgegaan met het zingen van liedjes en zijn we ook per klas een klassenlied gaan maken over het thema succes. Ook zijn we beeldend aan de slag gegaan. Bij de liedjes hebben de klassen hele grote tekeningen gemaakt, zodat ze uiteindelijk in hun eigen vormgegeven wereld kwamen te staan. 

Voor de eindpresentatie wilden wij de leerlingen een succeservaring op locatie laten ervaren, op een locatie die hen goed bekend is: de bioscoop, en wel het Rembrandt Theater! Een bioscoop staat namelijk voor succes, jezelf laten zien op een groot scherm, beroemde mensen of helden zien schitteren. Nu mochten zij daar zelf staan en nu zelf hun succesverhalen laten zien, op het podium van een bioscoopzaal. 

Tijdens de eindpresentatie werd de hele Rembrandt bioscoop volgehangen met hun tekeningen en op het grote scherm speelde een videoclip af, die gemaakt is op basis van die tekeningen. Alle drie de klassen openden met een gezamenlijk lied, waarna de klassen hun eigen lied zongen en statements uitspraken. Daarna sloten ze weer samen zingend af.

De bioscoopzaal werd één groot kunstwerk van geschreven statements, tekeningen, storytelling, zang, beweging en een heuse videoclip. Deze is mede-vormgegeven en gemonteerd door ons creatieve brein: beeldend docent Manne Heijman. 

Manne: ‘Wat mooi is dat de leerlingen echt een podium krijgen waar ze iets van henzelf mogen laten zien en horen, hoe spannend dat ook kan zijn. Sommige leerlingen vinden het natuurlijk spannend, andere zie je helemaal opbloeien, ook als ze een jaar geleden nog hadden gezegd dat ze zingen maar niks vinden. Ook mooi om te zien hoe leerlingen het thema succes invullen. Voor hen gaat het veel meer over samen zijn, familie, vrienden en respectvol met elkaar omgaan dan over bijvoorbeeld geld.’

‘In een jaar tijd hebben we met z’n allen Nederlandse en Engelse liedjes gezongen, een eigen lied gemaakt, statements geschreven, metaal gegoten, tekeningen gemaakt én een videoclip. Daar zijn we hartstikke trots op.’

Ouders van de leerlingen werden ook uitgenodigd om hun kinderen te zien schitteren. Door dit te doen, leren ook ouders wat succes voor hun kinderen betekent, maar ontdekken ze ook de talenten van hun kind.

Rembrandt theater